Brezžično izobraževalno omrežje Eduroam 

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča študentom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši fakulteti in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko naš študent ali zaposleni sodelavec vanj dostopa transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v "domačem" omrežju Eduroam (npr. predavatelj fakultete iz Ljubljane dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

2. Tehnične zahtevnosti za dostop

 

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na katerioperacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11b ali 802.11g ter varnostni protokol WPA-Podjetniško (WPA-Enterprise) ali WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP.
Najbolj razširjena operacijska sistema MS Windows XP SP2 in Windows Vista sicer podpirata oba varnostna protokola WPA in WPA2, ne pa tudi prijavnega standarda 802.1x z EAP-TTLS + PAP. Zato je potrebno tudi na prenosne računalnike z omenjenima operacijskima sistemoma namestiti brezplačen odjemalec SecureW2, ki v Windows XP/Vista doda podporo za EAP-TTLS + PAP. ARNES pa je SecureW2 še dodatno prilagodil slovenskemu omrežju Eduroam (eduroam_client).
Razen tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi (fakulteti, inštitutu). 

 

CERTIFIKATI ZA EDUROAM

Za uspešno povezavo v omrežje Eduroam je potrebno novo digitalno potrdilo izhodiščnega certifikatnega urada Univerze v Mariboru. Vsi, ki ste si odjemalca za dostop do omrežja Eduroam na osebni računalnik namestili letos, imate novo digitalno potrdilo že nameščeno, tako da se lahko v omrežje nemoteno povezujete. Ostali ga lahko namestite ročno ali s pomočjo programa (namestitev).

Nekateri odjemalci (mobilni telefoni) ne znajo prebrati tekstovne datoteke, v kateri je digitalno potrdilo. Zato je novo digitalno potrdilo izhodiščnega certifikatnega urada UM na voljo tudi v binarni  obliki (vsi odjemalci znajo prebrati binarno obliko potrdil).

3. Navodila za inštalacijo omrežja

Vsa navodila za pravilno namestitev in delovanje brezžičnega omrežja eduroam najdete na naslednji povezavi http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam.html 

Študenti za prijavo uporabite uporabniško ime oblike Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (uporabniško ime, ki ga uporabljajte tudi za druge aplikacije kot so AIPS, moodel,...) ter pripadajoče geslo, ki ste ga prejeli na začetku študijskega leta (enako kot pri drugih aplikacijah AIPS, moodel,...).

Zaposleni za prijavo uporabite uporabniško ime Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter geslo, ki ga uporabljate za elektronsko pošto.

Tags: Edit tagsSplošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike