Orodje za dostopnost

Poletna šola Erasmus+ BIP - Obnovljivi viri energije poteka od 31. 8. do 8. 9. 2023 

 

Fakulteta za energetiko UM v okviru programa ERASMUS+ BIP organizira poletno šolo na temo Obnovljivih virov energije.

 

Obnovljivi viri energije in zeleni prehod so postali ključni temi pri soočanju s perečimi izzivi podnebnih sprememb in okoljske trajnosti. Ko se zaloge tradicionalnih fosilnih goriv zmanjšujejo in njihov negativni vpliv na planet postaja vse bolj očiten, je nujna potreba po prehodu na obnovljivo energijo dobila velik zagon.

Obnovljivi viri energije, kot so sončna, vetrna, hidroelektrarna, geotermalna energija in biomasa, ponujajo čistejše alternative, ki izkoriščajo naravne procese in zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov.

 

Poleg okoljske trajnosti, obnovljivi viri energije ponujajo številne prednosti. Spodbujajo energetsko neodvisnost, zmanjšujejo onesnaženost zraka, ustvarjajo zaposlitvene možnosti in spodbujajo gospodarsko rast. Poleg tega decentralizirana narava številnih sistemov obnovljive energije omogoča lokalnim skupnostim, da postanejo samozadostni proizvajalci in porabniki energije, kar spodbuja odpornost in krepi posameznike in podjetja.

 

V okviru poletne šole bodo študentje spoznavali različne vrste obnovljivih virov energije, kot npr.:

  • vodikove tehnologije,
  • sončna energija,
  • vetrna energija,
  • hidroenergijo in
  • geotermalna energija.

 

Laboratorijsko delo bo organizirano v dobro opremljenih laboratorijih Inštituta za energetiko Fakultete za energetiko UM   (https://fe.um.si/VR).

 

Študentje bodo obiskali tudi Svet energije – Interaktivni center energetike in energetike (https://www.svet-energije.si), ki se nahaja v neposredni bližini inštituta – v sosednjem podjetju GEN energija.

 

Udeleženci poletne šole si bodo na strokovni ekskurziji ogledali hidroelektrarno Brežice  (https://www.he-ss.si/slo/he-mokrice-general-info.html), ki je ena od šestih hidroelektrarn na spodnjem toku reke Save ter največjo sončno elektrarno v Sloveniji. 

 

V okviru ekskurzije bodo udeleženci spoznali tudi vire geotermalne energije v lokalnem okolju in obiskali termoelektrarno Brestanica (https://www.teb.si/en/).

 

Organizirani bodo tudi družabni dogodki, ki jih bo pripravil Študentski svet Fakultete za energetiko UM, kjer se bodo udeleženci spoznali. Organizirana bo zabava dobrodošlice ter spoznavni večer ter večer z lokalno kulinariko.

 

 

Virtualni del (31. 8. - 1. 9. 2023)

Virtualni del je potekal pred fizično mobilnostjo udeležencev poletne šole, z uporabo programskega orodja MS TEAMS, po naslednjem programu:

 PROGRAMME-VirtualPartFINAL.pdf

Fizični del (4. 9. - 8. 9. 2023)

Fizični del bo potekal od 4. 9. do 8. 9. 2023, po naslednjem programu: 

 PROGRAMME-On-site-FINAL-rev1.pdf

 

 Nekaj utrinkov s poletne šole:

 

Skupinska fotografija z udeleženci

Udeleženci poletne šole

Vodja poletne šole doc. dr. Brigita Ferčec

Delo študentov v laboratoriju

Zunanje meritve

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike