Orodje za dostopnost

Na Fakulteti za energetiko so študenti zaključili projektno delo FOPOS - Fotonapetostni potencial stavb.

 

V okviru javnega razpisa »Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023« se je v okviru Univerze v Mariboru, v obdobju od 1. marca 2023 do 31. maja 2023, izvajal projekt FOPOS - Fotonapetostni potencial stavb v katerega so bili vključeni študenti Fakultete za energetiko UM in Ekonomsko-poslovne fakultete UM.

 

V sodelovanju z Mestno občino Velenje (vključen partner iz delovnega okolja) je bil cilj študentskega projekta FOPOS določiti fotonapetostni potencial javnih stavb v Mestni občini Velenje.

Pedagoška ekipa mentorjev si je zadala izziv, kako se lahko plastično, a vendar dovolj strokovno, oceni fotonapetostni potencial javnih stavb v urbanem okolju, ki predvsem povečuje dodano vrednost že obstoječih objektov s storitvenimi dejavnostmi. Ekipa študentov je s strani Mestne občine Velenje pridobila podatke o 20 javnih stavbah, ki bi bile primerne za postavitev fotonapetostnega sistema na njihove strehe. Rezultati, ki so jih pridobili študenti, prikazujejo tehnično-ekonomsko analizo posameznih fotonapetostnih sistemov in skupno oceno stroškov investicije.

 

Rezultati omenjenih ekonomskih kazalcev so pokazali, da se doba vračanja investicije, če se upošteva višja odkupna cena električne energije, giblje med 2,8 in 5,2 leta. V primeru, da se odkupna cena zmanjša na 80 EUR/MWh, se doba vračanja investicije v povprečju podaljša za 2 leti. Skupna inštalirana moč vseh 20 fotonapetostnih sistemov je ocenjena na 1,78 MW (3958 fotonapetostnih modulov, 32 razsmernikov, 1990 optimizatorjev), ki na letni ravni proizvede okoli 2163 MWh električne energije.

 

Prednosti tovrstnih projektov so, da študenti pridobijo praktične izkušnje in nova znanja v delovnih okoljih.

 

 

 

 

   

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike