Orodje za dostopnost

Uspešno zaključen in predstavljen projekt SolarHEAT.


Na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru smo s predstavitvijo projektnih rezultatov projektnemu partnerju, podjetju Komunalno podjetje Velenje, d.o.o. , uspešno zaključili izvajanje projekta SolarHEAT - Hibridni sončni sistemi kot alternativna tehnologija vira za daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini (NOO). Projekt se je izvajal v okviru »NOO: Reforma visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0.« Pilotni projekt »Enotna vstopna točka za delodajalce in inovativne oblike sodelovanja s študenti«.

 

Projektna naloga "Hibridni sončni sistemi kot alternativna tehnologija vira za daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini" se je osredotočala na raziskovanje zmogljivosti proizvodnje električne in toplotne energije s pomočjo hibridnih sončnih sistemov. Komunalno podjetje Velenje načrtuje prehod na ekonomsko in okoljsko učinkovit sistem daljinskega ogrevanja, neodvisen od fosilnih goriv, kot je premog. Projekt je vključeval trajnostne zelene tehnologije, pri čemer hibridni sončni sistemi predstavljajo obetavno, a še vedno razvojno fazo.

 

Cilj projekta je bil določiti potencial hibridnih sončnih sistemov pri večjih ogrevalnih sistemih in oceniti njihovo učinkovitost v različnih letnih časih. Poseben izziv namreč predstavljajo zimski meseci z nizkimi temperaturami in omejenim sončnim sevanjem, kar zahteva učinkovite rešitve za dodatno dogrevanje in integracijo z obstoječimi ogrevalnimi sistemi.

 

Projektna ekipa, sestavljena iz interdisciplinarne skupine študentov ter pedagoških mentorjev in mentorjev iz gospodarstva, združuje znanja s področij energetike, strojništva in ekonomije. Skupaj smo se lotili izziva določitve zmogljivosti proizvodnje energije iz hibridnih sončnih sistemov, kar je zahtevalo poglobljeno analizo in razvoj tehničnih ter ekonomskih rešitev.

 

Projekt je bil razdeljen na tri ključne faze. V prvi fazi so se zbirali in analizirali podatki za izračun zmogljivosti hibridnih sončnih sistemov. Druga faza je vključevala pripravo tehnične dokumentacije, ki opisuje strojne in električne zahteve za namestitev in delovanje sistema. V zaključni fazi so se izvedle poglobljene analize ekonomske upravičenosti projekta in pregled relevantne zakonodaje, ki ureja postavitev takšnih sistemov.

 

Ob uspešnem zaključku projekta se zahvaljujemo vsem študentom za korektno sodelovanje ter pedagoškim mentorjem iz Fakultete za energetiko in delovnemu mentorju iz podjetja KPV, d.o.o. za odlično vodenje projektnih aktivnosti in usmerjanje študentov pri uresničevanju zadanih ciljev.

 

NOO

 

zakljucek projekta SolarHEAT

 

zakljucek projekta SolarHEAT

 

zakljucek projekta SolarHEAT

 

zakljucek projekta SolarHEAT

 

zakljucek projekta SolarHEAT

 

zakljucek projekta SolarHEAT

 

 

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike