Orodje za dostopnost

FOPUM – Določitev fotonapetostnega potenciala na stavbah Univerze v Mariboru (NOO)


FOPUM

 

Laboratorij za aplikativno elektrotehniko, Fakultete za energetiko UM, v okviru »NOO: Reforma visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0.« Pilotni projekt »Enotna vstopna točka za delodajalce in inovativne oblike sodelovanja s študenti«, išče študente/študentke za sodelovanje na študentskem projektu za pridobitev praktičnega znanja na področju učinkovite rabe energije.

Naziv projektne naloge: FOPUM – Določitev fotonapetostnega potenciala na stavbah Univerze v Mariboru (NOO)

Trajanje projekta: 3 mesece (od 01. 11. 2024 do 31. 01. 2025)

Delovni mentor: dr. Klemen Sredenšek

Predvidena skupna denarna spodbuda študentu/študentki: 10,59 EUR/uro (bruto bruto), največ 120 delovnih ur/projekt (povprečno opravljenih 40 ur/mesec)

 

KRATEK POVZETEK VSEBINSKE ZASNOVE PROJEKTA:

Z naraščajočimi cenami električne energije se Univerza v Mariboru odloča za raziskovanje možnosti postavitve fotonapetostnih sistemov na svojih stavbah, kar bo pripomoglo k večji samooskrbi z električno energijo. Projekt »Določitev fotonapetostnega potenciala na stavbah Univerze v Mariboru« se osredotoča na zmanjšanje stroškov električne energije s pomočjo analize in načrtovanja postavitve fotonapetostnih sistemov. V Sloveniji imajo podjetja in javni zavodi zakonsko določene obveznosti glede samooskrbe z energijo in rabe obnovljivih virov, kar prispeva k energetski tranziciji in znižanju stroškov. Postavitev fotonapetostnih sistemov na strehe objektov je klasičen pristop, ki ga lahko nadgradimo s kombinacijo fotonapetostnih sistemov in hranilnikov električne energije. Zato je v prvem koraku nujno natančno oceniti profil porabe električne energije posameznega objekta, kar bo omogočilo določitev optimalne velikosti fotonapetostnega sistema in hranilnika.

Pri izvedbi projekta bo pomembno vlogo igral delovni mentor iz podjetja Elektro Maribor d.d., ki bo s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami prispeval k pridobitvi ključnih informacij o stavbah Univerze v Mariboru. Njegova pomoč bo ključna pri zbiranju tehničnih podatkov o porabi električne energije in značilnostih objektov, kar bo omogočilo natančno določitev fotonapetostnega potenciala vsake stavbe. Mentor iz gospodarstva bo v sodelovanju s študenti in pedagoškim mentorjem zagotovil, da bodo tehnične rešitve prilagojene dejanskim potrebam in zmožnostim objektov, hkrati pa skladne z veljavno zakonodajo.

Interdisciplinarna skupina študentov, pedagoškega mentorja in mentorja iz gospodarstva si je zadala cilj določiti fotonapetostni potencial na stavbah Univerze v Mariboru, opraviti analizo ekonomske upravičenosti investicije ter izdelati tehnično dokumentacijo za postavitev fotonapetostnega sistema. Pri tem bo potrebno združiti znanja s področij energetike, strojništva in ekonomije. Projektno delo bo potekalo v treh sklopih. V prvem sklopu bomo pripravili nabor podatkov za izračun fotonapetostnega potenciala. V drugem sklopu bomo na podlagi teh podatkov izdelali tehnično dokumentacijo za postavitev fotonapetostnega sistema in hranilnika električne energije. V zadnjem delu bomo izvedli analizo ekonomske upravičenosti investicije ter pregledali relevantno zakonodajo.

Izvedba projekta bo pomembno vplivala na študente, ki se bodo skozi izvajanje projekta lahko uspešno navadili na projektno timsko delo in si pridobili prepotrebne praktične izkušnje pred zaključkom študija, da bodo lahko z boljšimi kompetencami uspešno vstopili na trg delovne sile.  

K sodelovanju vabimo osem (8) študentov/študentk in sicer:

  • 6 študentov/študentk 1. bolonjske stopnje študijskega programa energetika (VS),
  • 1 študent/študentka 1. bolonjske stopnje študijskega programa strojništvo (VS)
  • 1 študent/študentka 1. bolonjske stopnje študijskega programa poslovna ekonomija (VS)

 

Sodelujoči(a) študent(ka) mora biti v času izvajanja projekta vpisan(a) v javno veljavni študijski program v Republiki Sloveniji ter ne sme biti v delovnem razmerju, samozaposlen(a), prijavljen(a) na Zavodu RS za zaposlovanje v evidenci brezposelnih oseb ali samostojni podjetnik.

Vaš interes po sodelovanju izkažete tako, da opravite prijavo na spletnem portalu ŠI:UM (https://si.um.si/). Na tem portalu se prijavite s svojo študentsko identiteto, poiščete ustrezni izziv ter uredite prijavo na projekt.

Rok prijave za sodelovanje na projektu je 21.10.2024!

Za dodatne informacije o samem projektu se lahko obrnete na koordinatorja projekta Bojana Stergarja (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali pedagoškega mentorja dr. Klemna Sredenška (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Na podlagi izkazanega interesa bo, po potrebi, z zainteresiranimi študenti organiziran predhodni sestanek. O terminu sestanka bodo zainteresirani študentje naknadno in pravočasno obveščeni.

 

 

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike