Orodje za dostopnost

USPOSABLJANJE NPK PREGLEDNIKOV MANJ ZAHTEVNIH ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ IN INŠTALACIJ ZAŠČITE PRED DELOVANJEM STRELE

 

NPK Preglednik manj zahtevnih električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele, ki je pridobil NPK certifikat lahko opravlja naloge, povezane s pregledi sistemov manj zahtevnih električnih in strelovodnih inštalacij.

 

Namen usposabljanja:

 

Usposabljanje je namenjeno pripravam za pridobitev NPK kvalifikacije Preglednik manj zahtevnih električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele.

 

Zakaj pridobiti NPK certifikat:

 • Zakaj pridobiti certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK)? Zato, ker Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah in Pravilnik o zaščiti stavb pred delovanjem strele (Uradni list RS, št. 140/21 in 199/21 – GZ-1), določata, da smejo naloge, povezane s pregledi sistemov opravljati le posamezniki s pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo za pregledovanje električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele v skladu z Zakonom o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah (Uradni list RS, št. 1/07- uradno prečiščeno besedilo).
 • K pripravam vabimo kandidate s področja elektrotehnike, ki že delajo na področju električnih in strelovodnih inštalacij in bi radi opravljali naloge povezane s pregledi sistemov za pregledovanje električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele, ter tudi tiste, ki imajo izobrazbo s področja elektrotehnike in bi radi opravljali dela na področju električnih in strelovodnih inštalacij.

Vstopni pogoj za pridobitev NPK Preglednik manj zahtevnih električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele:

 • uspešno zaključena najmanj srednja poklicna izobrazba s področja elektrotehnike in najmanj 3 leta delovnih izkušenj na področju električnih in strelovodnih inštalacij ali
 • uspešno zaključena najmanj višja strokovna izobrazba s področja elektrotehnike in najmanj 2 leti delovnih izkušenj na področju električnih in strelovodnih inštalacij.

Povezava na katalog za Preglednik manj zahtevnih električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele.


Program usposabljanja:

 • Tehnični predpisi, standardi, tehnične smernice električnih instalacij, varnostni ukrepi;
 • Tehnični predpisi, standardi, tehnične smernice strelovodnih inštalacij, varnostni ukrepi;
 • Merilni inštrumenti in metode;
 • Praktične vaje (izvajanje preverjanja električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele).

Trajanje usposabljanja:

Priprave trajajo 3 dni.

 

Kraj in termin izobraževanja:

Usposabljanje bo potekalo na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, Krško.

 

KRAJ VSEBINA DATUM IN URA
Dan 1: Fakulteta za energetiko UM, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, Krško Tehnični predpisi, standardi, tehnične smernice električnih inštalacij, varnostni ukrepi Sreda, 17.04.2024, od 12.00 do 18.45 ure
Dan 2: Fakulteta za energetiko UM, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, Krško Tehnični predpisi, standardi, tehnične smernice strelovodnih inštalacij, varnostni ukrepi Četrtek, 18.04.2024, od 12.00 do 18.45 ure
Dan 3: Fakulteta za energetiko UM, Inštitut za energetiko, Vrbina 18, Krško

Praktične vaje (izvajanje preverjanja električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele). 

Merilni instrumenti in metode

torek, 23.04.2024, od 12.00 do 18.45 ure

 

Predavatelji:

 • PETER KAUBE, univ. dipl. inž. elektrotehnike, je leta 1988 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Pridobil je strokovni izpit in je 23 let je zaposlen v podjetju Elektro Maribor, je strokovnjak za prenapetostno zaščito, zaščito pred udarom strele in ozemljitve v energetskih sistemih, strokovnjak s področja vzdrževanja distribucijskega elektroenergetskega sistema ter vodenja obratovanja in član tehničnih odborov za inštalacije in zaščito pred strelo SIST/TC STZ in član ELI-STZ WG.
 • DEAN OGRIZEK, univ. dipl. inž. Elektrotehnike, zaposlen na podjetju Elektro Maribor in imenovan s strani Državnega izpitnega centra za člana izpitne komisije za NPK Preglednika manj zahtevnih in zahtevnih električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele.
 • mag. DEJAN SENEKOVIČ, zaposlen na Univerzi v Mariboru in imenovan s strani Državnega izpitnega centra za člana izpitne komisije za NPK Preglednika manj zahtevnih in zahtevnih električnih inštalacij in inštalacij zaščite pred delovanjem strele.
 • mag. BORIS ŽITNIK, univ. dipl. inž. elektrotehnike. Njegovo področje dela: elektroenergetsko omrežje visoke in nizke napetosti, prenos električne energije, distribucija električne energije, koordinacija izolacije, prenapetosti, zaščita pred delovanjem strele, elektromagnetna kompatibilnost, kompenzacija jalove energije, električne meritve. Je tudi član izpitne komisije za NPK Preglednika za električne inštalacije in inštalacije zaščite pred delovanjem.
 • Asistenti in laboranti Fakultete za energetiko UM.

Cena usposabljanja:


Cena usposabljanja na kandidata je 690,00 EUR brez DDV, oziroma 841,80 € z DDV-jem.

Kotizacijo je potrebno nakazati najkasneje 5 dni pred začetkom usposabljanja transakcijski račun Fakultete za energetiko UM. 

 

Po prejemu prijavnice na izobraževanje vas kontaktiramo in vam posredujemo vse potrebne informacije za realizacijo plačila kotizacije. 

 

Kotizacija za tridnevno usposabljanje vključuje teoretično in praktično usposabljanje udeleženca, uporabo testne merilne opreme, seminarsko gradivo, prigrizek ter osvežilne napitke med odmori.

 

Prijave na izobraževanje:

 

Na izobraževanje se lahko prijavite preko elektronske prijavnice. Prijavnico si lahko tudi prenesete na vaš računalnik (word dokument, PDF dokument), jo izpolnite in pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po pošti na naslov Fakulteta za energetiko, Hočevarjev trg 1, 8270 Krško.

Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Morebitne odjave sprejemamo do 4 dni pred razpisanim terminom, pri kasnejših odjavah ali neudeležbi kotizacije ne vračamo.

 

Vsa vprašanja v zvezi s prijavo na izobraževanje in pripravo dokazil oz. prilog za pristop k izpitu naslovite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na 051 682 516. 

 

Izpit se bo izvajal v sredo, 22.05.2024 od 8.00 ure dalje na Inštitutu za energetiko v Vrbini 18, 8270 Krško. Vse potrebne informacije o samem izpitu najdete na tem naslovu

 

Tags: Edit tags

Univerza v Mariboru

Inštitut za energetiko

Splošni podatki

 

Univerza v Mariboru

Fakulteta za energetiko

Elektronska pošta: fe@um.si

 

Piškotki

Izjava o dostopnosti

 Krško

 

Hočevarjev trg 1

8270 Krško

Tel: +386 (0)7-6202-210

  Velenje

 

Koroška cesta 62a

3320 Velenje

Tel: +386 (0)3-7770-400

© 2017 Fakulteta za Energetiko. Vse pravice pridržane. - Prijava za skrbnike